top of page

Sint Maarten in Abruzzo: Le Glorie in Scanno

11 november: Sint Maarten

Op 11 november wordt het feest van Sint Maarten gevierd, de naamdag van de heilige Martinus van Tours. In sommige delen van Nederland lopen dan kinderen met lampionnen over straat en gaan ze in kleine groepjes de huizen langs om snoepjes te bemachtigen. Daarnaast komt in Nederland ook nog de oudere traditie van de Sint-Maartens- of Martinusvuren voor: in boerengebieden worden grote vuren ontstoken. Over het ontstaan van het feest bestaan meerdere versies. Vaak wordt gedacht dat het teruggrijpt op heidense feesten om de komst van de donkere winter te markeren en op deze manier de boze geesten te verjagen en de vruchtbaarheid van veld en vee te bevorderen. Zoals wel vaker is gebeurd zou de kerk het heidense ritueel hebben overgenomen, al sluiten sommigen een geheel kerkelijke oorsprong ook niet uit. Wat de oorsprong ook is, de laatste decennia is het in Nederland een algemeen, a-religieus volksfeest.

Le Glorie in Scanno

In Abruzzo, om precies te zijn in het prachtige pittoreske Scanno worden ook ieder jaar Sint-Maartensvuren ontstoken, maar dan op de avond ervoor, op 10 november. Zoals vele gebeurtenissen in Scanno (zie bijvoorbeeld ook hier voor tradities in Scanno bij een huwelijk) gaat ook dit feest gepaard met vele tradities. Men viert dat de oogsten klaar zijn, de hooi in de stallen ligt en de voorraadkasten rijkelijk gevuld zijn, klaar voor de winter.

Op drie heuvels die de stad omringen, Cardella, la Plaia e Decontra, bouwen de jongeren van de bijbehorende wijk enorme brandstapels van takken, houtblokken en bladeren, Glorie genaamd. De stapels zijn vaak tot wel 20 meter hoog. Het aansteken wordt toevertrouwd aan een dappere jongeman: de stapels moeten namelijk gelijktijdig en op hetzelfde moment in één keer helemaal vlam vatten. Een secuur, maar ook niet ongevaarlijke taak! Vervolgens gaat het erom welke van de drie Glorie het hoogste, het mooiste en en het langste brandt. De jongeren hebben die avond geheel volgens traditie hun gezicht met roet beschilderd en vieren de rest van de avond feest met gezangen, dansen rondom het vuur en het nuttigen van nieuwe wijn en traditionele zoetigheden.

Zie hier ook enkele filmpjes:

De vuurstapel van de wijk Plaia in 2013:

En die van de wijk Cardella in 2017:

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page