top of page

Deel 2 Feuilleton Edward Lear - Over schapen, herders en de transumanza

Edward Lear (1812 - 1888) was een Engelse kunstenaar, illustrator, musicus, auteur en dichter, die in in 1843 door Abruzzo reisde en zijn bevindingen in woord en beeld neerlegde in zijn boek 'Illustrated Excursions in Italy', dat in 1846 verscheen. Hier op ‘In Abruzzo’ verschijnt regelmatig een fragment daaruit.

Vandaag in deel 2 een algemene beschrijving van de schapencultuur in Abruzzo. Volgende keer komen we met Lear vanuit de Pauselijke Staat in Abruzzo aan en lezen we over zijn eerste ervaringen.

Deel 2: Over schapen, herders en de transumanza

The flocks of the Abruzzo Ulteriore II, according to Del Re [1], amount to seven hundred thousand head in number, most part of which migrate annually to Apulia at the end of September, by the three principal tratturi or sheepwalks commencing in the neighbourhood of Aquila, Celano, and Pescasseroli; and return by the same route after shearing in May.

Part go to the Roman Campagna in October, by the route of Rieti or Arsoli: these are chiefly from the districts of Civita Ducale and Aquila. Some remain in their native plains. All feed in the province during summer, in the valleys of Rocca di Mezzo, the environs of the Gran Sasso, the Cicolano, the plains of Lionessa, or Cinque Miglia &c.

Of the annual march of Abruzzo sheep and shepherds so excellent and graphich an account has already appeared in the Hon. K. Craven’s Excursions in the Northern Provinces of Naples, that any further description would be unnecessary; yet I cannot help saying that the impression I receive from these extraordinary caravans is quite other than gloom or melancholy.

To me the whole picture is one of pastoral and cheerful industry, and the life of the Abruzzese Pecoraro is the beau ideal of a shepherd’s existence. On his native mountains his amusement is playing the bagpipes or samboni, whose long-drawn notes you may hear hour after hour in the summer days, an accompaniment of indescribable romance to those poetical scenes. In the plains of the Campagna you will observe him knitting stockings, or reading some book of a devotional character. Altogether a more inoffensive and contented race of beings I never met with, though they certainly are more sedate in their deportment than the noisy denizens of Naples.

One or two general remarks regarding the provinces of the Abruzzi may be allowed. The great valleys in the heart of the Apennines are subject to the scourge of earthquakes, and that most frequently and fatally. And the inhabitants, for courtesy, and hospitality, are a proverb among Italians as well as strangers.

[1] Del Re, Giuseppe. Descrizione de’ Reali Dominj al di qua del Faro, nel Regno delle due Sicilie. Napoli 1830.

 

Edward Lear

Edward Lear (1812 - 1888) was een Engelse kunstenaar, illustrator, musicus, auteur en dichter, die nu vooral bekend is om zijn literaire nonsens in poëzie en proza; met de publicatie van zijn boek ‘A book of Nonsense’ (1846) gaf hij met zijn limericks zelfs een impuls aan de ontwikkeling van dit genre.Zijn belangrijkste werkgebieden als kunstenaar waren drievoudig: als tekenaar tekende hij vogels en dieren en maakte hij tijdens zijn reizen gekleurde tekeningen, die hij later gebruikte voor zijn reisboeken. Als auteur is hij vooral bekend om zijn populaire nonsenscollecties van gedichten, liedjes, korte verhalen, botanische tekeningen, recepten en alfabetten. Daarnaast was hij componist en zette hij bijvoorbeeld de poëzie van Tennyson op muziek.

Lear reisde veel. In 1842 reisde hij af naar het Italiaanse schiereiland, waar hij door Lazio, Abruzzo, Molise, Puglia, Calabria en Sicilia trok. In persoonlijke notities, geïllustreerd met eigen tekeningen, verzamelde Lear zijn indrukken van de Italiaanse manier van leven, de tradities van het volk en de schoonheid van de natuur en de oude monumenten. Van bijzonder belang voor Lear was Abruzzo, dat hij in 1843 bezocht: hij reisde er door de Marsica (Celano, Avezzano, Alba Fucens, Trasacco) en het plateau van Cinque Miglia (Castel di Sangro en Alfedena), langs een oude tratturo van de transumanza, de massale seizoenstrek van de herders met hun schapen tussen Abruzzo en Puglia.

In 1846 verscheen zijn werk ‘Illustrated Excursions in Italy’, een beschrijving van zijn reis door Zuid-Italië. Hier op ‘In Abruzzo’ verschijnt regelmatig een fragment daaruit.

 

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page