top of page

John Fante Festival - 24 t/m 26 augustus - Toricella Peligna

John Fante Festival in Torricella Peligna (CH)

Het literatuurfestival ‘Il dio di mio padre’ is een internationale culturele manifestatie, ontstaan als hommage aan de italo-amerikaanse schrijver John Fante (1909-1983), wiens familie oorspronkelijk uit Torricella Peligna (Chieti) kwam. Een schrijver, die - na zijn herontdekking in de jaren ' 80 van de vorige eeuw dankzij Charles Bukowski - ontelbare lezers heeft veroverd in de hele wereld, met name in Italië.

John Fante

(Bronnen: Wikipedia en http://www.johnfante.org/

John Fante (Boulder (Colorado), 8 april 1909 – Los Angeles, 8 mei 1983) was een Amerikaans schrijver van Italiaanse komaf.

Fante was een zoon van een metselaar, een Italiaanse immigrant die zich had gevestigd in de Amerikaanse staat Colorado. Hij groeide op in het stadje Boulder. In 1929 stopte hij met zijn studie aan de Universiteit van Colorado en verhuisde hij naar Los Angeles, om zich aan een schrijversloopbaan te wijden. Hij vestigde zich in de wijk Bunker Hill.

 

In 1932 lukte het hem voor het eerst een kort verhaal geplaatst te krijgen in The American Mercury, het tijdschrift van H.L. Mencken. Het blad plaatste in de jaren daarna meerdere verhalen van Fante. Vaak gingen de verhalen over zijn jeugd en de sneeuw van Colorado. In 1938 hielp Mencken Fante om een uitgever te vinden voor zijn eerste roman: Wait Until Spring, Bandini. Een jaar later verscheen Ask the Dust en in 1940 Dago Red, een bundeling van verhalen die in verschillende tijdschriften hadden gestaan.

 

Ondertussen verdiende Fante vooral zijn geld als scenarioschrijver in de filmindustrie. Pas in 1952 verscheen een nieuwe roman: Full of Life. Het was een groot commercieel succes en werd in 1956 verfilmd door regisseur Richard Quine. In de jaren zestig schreef hij onder meer het script van de film Walk on the Wild Side (1962) met Jane Fonda. In 1977 verscheen een nieuwe roman: The Brotherhood of the Grape.

In de jaren tachtig kwam er een hernieuwde literaire interesse voor het vroege werk van Fante, onder andere dankzij Charles Bukowski die hem bewierookte als zijn grote voorbeeld ("Fante was my god"). Zijn eerste boeken Wait Until Spring, Bandini en Ask the Dust werden opnieuw uitgegeven. Fante, die door suikerziekte blind was geworden en geen benen meer had, dicteerde aan zijn vrouw een nieuw boek: Dreams from Bunker Hill. De drie semi-autobiografische boeken vormen samen met The Road to Los Angeles, dat al in de jaren dertig was geschreven maar pas na zijn dood werd uitgegeven, de Arturo Bandini Saga, met het belangrijkste karakter Arturo Bandini als zijn alter ego. Fante overleed in 1983, op 74-jarige leeftijd. In 1989 verfilmde de Belgische regisseur Dominique Deruddere Wait Until Spring, Bandini en in 2006 bracht Robert Towne de filmversie van Ask the Dust uit.

 
 

In 2009, zijn honderdste geboortejaar, kreeg John Fante krijgt ook een academische erkenning: UCLA kocht al zijn documenten, inclusief originele manuscripten en correspondentie. Het archief is een onderdeel van de Charles E. Young Research Library van de bekende University of California. In hetzelfde jaar wijdde de stad van Torricella Peligna, de stad van zijn vader, een mediatheek aan de schrijver van Abruzzese oorsprong. In 2010 heeft de gemeente Los Angeles in de binnenstad, in de Bunker Hill zone, een plein naar John Fante genoemd: John Fante Square.

 

Het John Fante Festival

De manifestatie vindt ieder jaar plaats in augustus in de gemeente Torricella Peligna (CH), een plaatsje dat, net als de regio Abruzzo zelf, vaak is aangehaald in zijn romans en vertellingen. Deze plaatsen vormen als het ware de symbolische en poëtische landschappen van de herinneringen van Johns vader Nick, vorm gegeven in de verhalen die hij, zoals alle emigranten, heeft overgeleverd aan zijn nageslacht om hun een gevoel voor hun wortels, hun oorsprong en het lot van de familie mee te geven.

Op het programma staan lezingen en discussies over werk en leven van John Fante, boekbesprekingen, de uitreiking van de literaire prijs John Fante 2018 en een ontmoeting met enkele kinderen van John Fante. Muziek en wijn kleuren het festival.

Klik hier voor de website van het festival.

Klik hier voor de Facebookpagina van het festival.

Het programma van 2018

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page