top of page

Accordi Spaesati: een muzikale ontmoeting op de grens tussen Nederland en Abruzzo


Accordi Spaesati - Ontheemde Akkoorden

Twee vreemdelingen, Mathijn en Marcello, ontmoeten elkaar op de grens van hun eigen muziek, van hun eigen taal en van hun eigen zijn. Zij komen bij elkaar en bouwen een brug, een brug van muziek, van zang en vertellingen, waarbij ze ronddwalende noten verzamelen en gedachten, emoties, blikken, plaatsen, hoop, vreugde en poëzie delen. En dat allemaal versterkt in een gedeelde klankkast: die van het hart.

Volksmuziek uit Abruzzo en het Nederlandse lied komen zo samen in één akkoord, of beter gezegd, in een muzikale overeenstemming van klanken en teksten.

Muziek op de grens, muziek voor vreemdelingen in hun vaderland, muziek voor wie een vriend is van de wereld, muziek voor iedereen. Voor wie gaat, voor wie terugkeert en voor wie blijft. Muziek die resoneert in het ontmoeten en die alleen maar kan bestaan dankzij de onschatbare aanwezigheid van degene die luistert. Vertrouwde en vreemde klanken, eenvoudig en vervormd, vriendelijk en rebels. Om op te dansen, naar te luisteren, je in te verliezen en je terug te vinden in het enige mogelijke vaderland: de reis.

Ben je deze zomer in Abruzzo, dan heb je de unieke gelegenheid om dit bijzondere concert mee te maken! Die kans mag je eigenlijk niet laten lopen!

Wanneer en waar?

Woensdag 26 juli om 21.30 uur, in Pescosansonesco (PE), in het Ostello Petra, in het Franciscaner klooster.

Zondag 6 augustus om 18.00 uur, Castelvecchio Calvisio (AQ), in de Giardino del Palazzo del Capitano.

Een derde concert staat gepland in augustus in Paglieta (CH). Details volgen.

Hier alvast een voorproefje van het concert:

Marcello Sacerdote werd geboren in Pescara in 1989. Hij studeerde af aan de Scuola Comunale di Creazione Teatrale en zette zijn studie voort met masterclasses en workshops. Tijdens zijn opleiding ontmoette hij talrijke regisseurs, docenten en pedagogen uit de theaterwereld. Hij werkte als acteur in diverse shows, korte films en theaterproducties en voor culturele projecten en bedrijven in Abruzzo en in de rest van Italië. In 2013 richtte hij met twee bevriende acteurs de theatergroep ‘Muré Teatro’ op. Samen organiseren zij culturele evenementen en seminars met docenten van internationaal niveau en verzorgen zij theateronderwijs voor kinderen en volwassenen.

Marcello is gespecialiseerd in volksmuziek, zingt en speelt accordeon en de zampogna, een Zuid-Italiaanse doedelzak. In 2017 is hij begonnen te werken met de Nederlandse musicus-componist Mathijn den Duijf, in het muzikale project ‘Ontheemde akkoorden’.

Mathijn den Duijf is liedjesschrijver, pianist, gitarist, zanger en producer. Hij werd geboren in 1971 in Dordrecht. Hij studeerde af in musicologie aan de universiteit van Utrecht en maakt sindsdien deel uit van muziek- en theatergroepen als pianist, gitarist en zanger. Intussen opende hij ‘Duijf Studio’, waar hij zijn eigen album produceerde en die van andere bekende Nederlandse artiesten. In 2013 stichtte hij ‘ Muziekbasis’, een organisatie die, in samenwerking met nationale fondsen, jong muzikaal talent steunt in de ontwikkeling van hun ideeën en projecten.

Met het ‘Kyteman Hip Hop Orkest’ trad hij op in Nederland, België, Duitsland en Italië (Umbria Jazz). Daarna besloot hij zich op zijn eigen muziek te concentreren en Italiaans te leren. Met zijn pianorepertoire gaf hij verschillende concerten, onder meer bij ‘ Piano City Milano’, waarna hij een uitnodiging ontving van Sandro Cianci, om samen te werken met het Piccolo Teatro van Me-Ti in Paglieta in Abruzzo. Daar leerde hij ook de acteur-musicus Marcello Sacerdote kennen, met wie hij in 2017 het project ‘Ontheemde akkoorden’ is begonnen, een muzikale ontmoeting tussen Abruzzo en Nederland.

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page