top of page

De saltarello

De saltarello is een muzikale dansvorm die zijn oorsprong vindt in Italië. Hij werd gespeeld in een 3/4- of 6/8 maat en is genoemd naar de eigenaardige springende stap, naar het Italiaanse woord voor springen (saltare). In de middeleeuwen kreeg de dans grote populariteit aan de hoven in Europa; in Rome werd de dans een favoriete traditie bij het Carnaval. De dans werd vooral populair door z’n uitbundige karakter, in vergelijking met de veel rustigere dansen die men aan de hoven gewend was. In de klassieke muziekgeschiedenis heeft de dans een plek gekregen in werken van beroemde componisten als Felix Mendelssohn-Bartholdy, Gounod, Saint-Saëns en vele anderen.

De saltarello is nog steeds een populaire volksdans gespeeld in de regio's van Zuid-Midden-Italië, zoals Abruzzen, Molise, Lazio en Marche. De dans wordt meestal uitgevoerd op de doedelzak doedelzak of op het orgel, een soort trekzak, en wordt begeleid door een tamboerijn.

In deze link een uitzending van het programma Sereno Variabile op Rai2, waarin het Orchestra Popolare del Saltarello optreedt, een orkest van jonge mensen, die de traditie in Abruzzo levend willen houden.

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page