top of page

DiVino Aprutino – een goddelijk wijnevenement in Loreto Aprutino

Met een mooie woordspeling (divino kun je lezen als ‘goddelijk’, maar ook als di vino – ‘van wijn) maakt de naam van dit evenement onmiddellijk duidelijk waar het om gaat: goddelijke wijn!

Het festival wordt op 14, 15 en 16 juli 2017 gehouden in de tuinen en terrassen aan de Via Mercato, een plek van grote charme met uitzicht op de prachtige Fontana Grande, een negentiende-eeuwse monumentale fontein, verlicht voor de gelegenheid.

Loreto Aprutino staat vooral bekend als la Città dell'Olio, de Stad van de Olie, vanwege de hoge kwaliteit olijfolie die in de heuvels eromheen in grote hoeveelheden wordt geproduceerd. Maar op diezelfde heuvels zijn ook talrijke wijngaarden te vinden en veertien lokale wijnhuizen willen je tijdens dit evenement laten kennismaken met de wijnen die zij produceren.

De wijk waar het festival plaats vindt is nu nauwelijks nog bekend bij toeristen, maar was ooit een druk bezochte handelsplek voor het hele gebied rondom Loreto Aprutino. Groente, fruit, lokale producten, dieren en nog veel meer werd er verkocht op een plek die zich daar ook goed voor leende: dichtbij de stadspoort Pallamolla en bij de mooie negentiende-eeuwse Fontana Grande, die op een plek staat die al vanaf de middeleeuwen gebruikt werd als drenk- en wasplaats. De Pro Loco, de plaatselijke VVV, bedenker en organisator van het festival, wil daarom met dit festival tevens aan deze oude wijk het aanzien teruggeven dat het lange tijd genoot.

Vlakbij gelegen, aan de Via Muraglione, ligt de Oleoteca Regionale, die onlangs gerestaureerd is. In de Oleoteca worden oude werktuigen voor de olieproductie (een oude molensteen, draaipers, centrifuge etc.) tentoongesteld en regionale olies verzameld.

Tijdens het evenement zal ook de kleine en prachtige kerk van Santa Maria de Recepto open zijn.

De kerk is gelegen aan de onderkant van de stad, verbonden met de zogenaamde ‘Ziekenhuispoort’, als onderdeel van een complex van huizen die in het verleden toevluchtsoorden waren voor reizigers en zieken. Vandaar de naam ‘de Recepto’. In de kerk is onder meer een verguld houten altaar met een prachtige Madonna met Kind te zien.

“Assapora il tuo tempo”

"Geniet van je tijd" is het hoofdthema van de DiVino Aprutino: niet een traditionele route van proeverijen voor een paar mensen, maar één open ruimte, om datgene terug te vinden wat in het dagelijkse leven nog wel eens wil ontbreken: de tijd. Tijd om te praten, te lachen, om de beste lokale wijnhuizen te ontmoeten in een unieke omgeving, genietend van de openlucht loungebar en gastronomische restaurants, met op de achtergrond live jazzmuziek.

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page