top of page

Isola del Gran Sasso, il paese dei motti

Aan de voet van de Corno Grande, de hoogste berg van de Gran Sasso, ligt het plaatsje Isola del Gran Sasso. Het is gebouwd op wat ooit een eiland (isola) was tussen de rivieren de Ruzzi en de Mavone.

 

In het historisch centrum treffen we boven de deuren en ramen van vele huizen inscripties in het Latijn aan, die een bijbels of populaire boodschap verkondigen, zoals 'melius nori quam fedari' (beter te sterven dan zich te schande te maken), 'incertum est quo loco mors te aspectat' (het is onzeker op welke plaats de dood op je wacht) en ‘non solum nobis sed et Patriae et Posteris’ (niet alleen voor ons, maar ook voor het vaderland en het nageslacht).

Om die reden heeft het dorp naast de benaming 'La Perla del Gran Sasso' (de Parel van de Gran Sasso) ook de bijnaam 'Paese dei motti' (dorp van de motto's).

Op de foto’s hieronder: ‘initium sapientiae timor Domini’ (het begin van wijsheid is de vrees voor de Heer) en ‘neutri fortunae’: een afkorting van de spreuk ’sapiens neutri fortunae succumbit’ (de wijze zwiht noch voor tegenspoed, noch voor voorspoed).

 

Net als de dorpjes die daar in de buurt liggen, zoals Pietracamela en Castelli, is Isola een ideale plek om excursies in de Gran Sasso te maken.

De negentiende-eeuwse schrijver en schilder Edward Lear beschreef de omgeving van Isola in zijn 'Illustrated excursions in Italy' (1842-1846) als volgt:

"What a scene of gardeur is that around Isola! The dark forest-clad slopes of the surrounding mountains contrasting with the brilliancy of their snowy tops, and these again backed by the cloudless blue of an Italian sky!"

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page