top of page

Campo di Giove en de Freedom Trail uit 1943

In het hart van de Majella, aan de grens met de provincie Chieti, ligt Campo di Giove. Dit dorp ligt op circa 1060 meter hoogte en telt ongeveer achthonderd inwoners. Bezienswaardig zijn de Casa Quaranta (14e eeuw), het Palazzo Nanni (17e eeuw) en de Chiesa di Sant’Eustachio. Die laatste is gebouwd op de resten van een tempel voor Jupiter en daar zou het dorp zijn naam aan hebben ontleend. Het was namelijk bij die tempel dat Hannibal tijdens de Punische oorlogen zijn kamp opsloeg: vandaar Campo di Giove (‘veld van Jupiter’).

 

Na de val van het Romeinse Rijk werd het dorp leengoed van verschillende grote families, zoals de families Caldora en Cantelmo, maar bij de grote aardbeving die Abruzzo in 1706 trof was het het epicentrum en werd het dorp verwoest. Toch werd het weer opgebouwd. In de negentiende eeuw vormden de schapenhouderij en de transumanza, zoals in een groot deel van Abruzzo, de belangrijkste bron van inkomsten.

 

In de Tweede Wereldoorlog lag het dorp aan de Gustav Linie, het front tussen de Duitsers en geallieerden, waarlangs in 1943 hevig gevochten is. In september 1943 probeerden hier ook vele krijgsgevangenen komend van de Duitse krijgsgevangenis bij Sulmona (Campo 78) hun weg naar de vrijheid te zoeken. De route die zij volgden wordt de Sentiero della Libertà, de Freedom Trail, genoemd. Hij liep van Sulmona, via Campo di Giove, Palena en Lama dei Peligni naar Casoli. Ieder jaar wordt rond 25 april, ter gelegenheid van de Italiaanse bevrijdingsdag, deze route gelopen door honderden jonge mensen uit Italië en daarbuiten. In 2015 werd in de buurt van Campo di Giove, langs de route, een steen onthuld én gezegend, ter herinnering aan de vele krijgsgevangenis die de route de eerste keer liepen.

 

Klik op een foto voor vergroting en toelichting van de foto's.

Na de oorlog werd het dorp opnieuw opgebouwd. De bouw van ski-faciliteiten gaf een nieuwe impuls aan de economie. Nu is het vooral een ideale uitvalsbasis voor de actieve toerist in zomer en winter, wat ook te zien is aan de vele appartementen en hotels aan de rand van het dorp. In het kleine historische centrum is een actieve, informatieve VVV, waar je tal van excursies kunt boeken door de Majella.

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page