top of page

In restauro: Ocre en Fossa

De dorpjes Ocre en Fossa liggen op steenworp afstand van de stad l’Aquila en zijn net als l'Aquila hevig getroffen door de aardbeving in 2009. Zolang de restauraties nog in gang zijn (in sommige gevallen moeten ze zelfs nog beginnen) kunnen we een paar prachtige bezienswaardigheden nog niet zelf bezoeken. Daarom hier alvast een beschrijving van wat nu nog verborgen is. in de hoop dat we dat gauw zelf met eigen ogen kunnen bewonderen.

Ocre

Het stadje Ocre bestaat eigenlijk uit vijf kernen: San Panfilo d’Ocre, San Felice d'Ocre, San Martino d'Ocre, Cavalletto en Valle. In San Panfilo d'Ocre bevindt zich het Castello d'Ocre, dat boven het dorp uitsteekt. Dit kasteel, gebouwd in de twaalfde eeuw, is eigenlijk een versterkt dorp: binnen de muren bevonden zich straten met huizen. Toen het zijn verdedigende functie verloor werd het dan ook meer een villa dan een kasteel. Het ligt op maar liefst één kilometer boven de zeespiegel en geeft daardoor een fantastisch uitzicht op de Majella, de Gran Sasso en, in het westen, l’Aquila. Het is helaas voorlopig nog niet te bezoeken.

 

Tussen het Castello en het volgende plaatsje Fossa ligt aan de Via del Convento het Convento di Sant’Angelo d’Ocre, dat uitkijkt over de vallei van de Aterno. Het klooster is in de vijftiende eeuw gebouwd voor Benedictinessen, maar werd een Franciscaner abdij. Tot 2009 woonden er nog twee monniken, maar nu is het dicht en wacht het op restauratie.

 

Fossa

In het stadje Fossa staat een van Abruzzo’s belangrijkste monumenten, de Chiesa die Santa Maria ad Cryptas. De kerk is in de achtste eeuw gebouwd op een oudere versie, die een crypte had, waarnaar de huidige is vernoemd. De huidige vorm stamt overigens uit de dertiende eeuw. Het belang van de kerk is net zo groot als dat van de Santa Maria di Ronzano en de San Pellegrino in Bominaco en dat heeft alles te maken met de schitterende fresco’s uit de dertiende eeuw die er te zien zijn. De fresco’s vertellen verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament en heiligenlevens. Het mooiste fresco is misschien wel dat van het Laatste Avondmaal, ondertekend door Gentile di Rocca, een schilder uit Rocca di Mezzo. Je kunt dat helaas nog niet zelf beoordelen: ze zijn nog volop bezig met de restauratie en het is niet duidelijk wanneer het klaar is. Vraag het voor de zekerheid anders bij de gemeente: comunefossa@tin.it. Een kleine greep uit foto's van voor de aardbeving (alle foto's behalve de laatste van de website www.gliscritti.it).

Klik op een foto om de diaserie met uitleg te starten:

 

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page