top of page

Romeins Abruzzo: Iuvanum


In de buurt van het plaatsje Montenerodomo in de provincie Chieti, bij de località Fonticele, ligt op een rustige plek op een plateau tussen de graanvelden het oude Romeinse Iuvanum.

Waarschijnlijk is de allereerste nederzetting ontstaan bij een bron, waar herders tijdens de transumanza hun kuddes lieten grazen. Het gebied eromheen werd gezien als gezond en daar zou de stad haar naam aan hebben ontleend (iuvare in het Latijn betekent helpen). Een andere verklaring voor de naam zou zijn, dat het gebied in het prille begin bewoond werd door jongemannen (iuvenes).

Ten tijde van de bondgenotenoorlog kwam deze Samnitische nederzetting onder de heerschappij van de Romeinen en kreeg de status van municipium. De stad werd bestuurd door de quadrumviri, een viermanschap. Daarnaast is er een college actief geweest, dat de Severi Augustales heette: een priestergenootschap van zes mannen, die primair belast waren met de cultus van keizer Augustus, maar ook de verantwoordelijkheid droegen voor andere, aan die keizercultus gerelateerde zaken, zoals de organisatie van spelen en de aanleg van openbaren werken. Daarmee vervulden zij dus ook een sociale functie. De belangrijkste godheid was Hercules, wiens cultus werd georganiseerd door het collegium Herculaniorum.

 

De stad had een forum met winkels, een basilica (waar recht gesproken werd en handel gedreven), twee tempels en een theater dat tegen de heuvel gebouwd is. Het moet dan ook een rijke stad geweest zijn. Tot het grondgebied behoorden de huidige plaatsen Montenerodomo, Torricella, Taranta Peligna, Palena en Gessopalena.

In 1960 zijn de opgravingen begonnen. Er werden vooral voorwerpen gevonden uit de periode tot de vierde eeuw n.C. De archeologische site is vrij toegankelijk voor het publiek. Op het terrein is een klein museum, waar vele vondsten te zien zijn (controleer wel de openingstijden www. http://www.iuvanum.it/)

 
Zicht op het forum vanaf de acropolis
Het theater

 

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page