top of page

Abbateggio

Abbataggio is een dorp in de provincie Pescara, dat prachtig gelegen is op een heuvel tussen de rivieren Lavino en Pescara, op ongeveer 500 meter hoogte. Het land rondom het dorp is vruchtbaar en de landbouw, met name de productie van spelt, is een belangrijke bron van inkomsten. In de omgeving zijn nog de resten te vinden van oude mijnen, waar decennia lang inwoners werk vonden. Richting Roccamorice treffen we een neolithisch dorp aan met stenen herdershutjes, die eruit zien koepeltjes, vergelijkbaar met de trulli in Pugli. Ze worden ‘(capanne a) tholos’ genoemd, naar de vorm van oude koepelgraven in de Griekse oudheid. Ze werden als schuilplaats gebruikt door de herders tijdens de transumanza, de grote seizoenstrek van de herders met hun kuddes van en naar Puglia. Tegenwoordig vormen de tholos een archeologisch themapark.

 
 

De naam van het dorp zou te maken hebben met de oorsprong ervan: de stichting van het dorp in de negende eeuw is sterk verbonden met die van de beroemde Abbazia di San Clemente a Casauria: Abbateggio zou komen van ‘Abbate Giovanni’ (abt Johannes). Het oude dorp, sinds kort deel van de 23 Borghi Più Belli d’Italia die Abruzzo kent, wordt gekarakteriseerd door wit stenen straatjes en huizen. In het dorp zelf bevinden zich twee kerken, de San Lorenzo Martire en de kleine Madonna del Carmine. Op de top van de heuvel vinden we de Madonna dell’Elcina, met schitterende uitzichten over de vallei. Ze is gebouwd in de vijftiende eeuw: Volgens de lokale legende zagen twee stomme herders in de Contrada dell’Elcina de heilige maagd Maria op een eik (elce; de stam ervan is in de kerk bewaard). Maria gaf hun hun spraak terug en vroeg hun om op die plek een kerk voor haar te bouwen.

 

Het dorp viert, net als zovele dorpen en stadjes in Abruzzo, op de eerste zaterdag na 17 januari het feest van Sant’Antonio Abate en doet dat met ‘lu St. Adonje’, een traditioneel lied, gezongen door jong en oud, waarin het leven van de heilige, met name zijn strijd tegen de duivel, beschreven wordt. Het feest gaat daarna tot laat in de avond door, met wijn, brood, muziek, dans en vuurwerk. In augustus wordt dagenlang feest gevierd rondom het belangrijke lokale product: spelt (farro).

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page