top of page

Atessa, de stad van monsters en heiligen

In de provincie Chieti ligt tussen prachtige heuvels het pittoreske plaatsje Atessa, gelegen op 435 meter hoogte.

Volgens de legende zou de stad eerst uit twee kernen hebben bestaan, Ate en Tixe. Die werden gescheiden door een vallei, waar een mensen verslindende draak woonde. De stad werd echter heroïsch van de draak bevrijd door de tussenkomst van San Leucio uit Alexandrië. Daarna konden de twee kernen aan elkaar gevoegd worden tot één stad. Aan San Leucio is dan ook de kathedraal van de stad gewijd. Het meest bijzondere van de kathedraal is het interieur: de kerk heeft een middenschip en maar liefst vier zijbeuken, die van elkaar gescheiden zijn door brede gekleurde marmeren zuilen. De barokke versiering van de kerk, inclusief de grote kroonluchters, doet wat druk aan. Bij binnenkomst in de kerk meteen links zijn in een nis een zilveren buste van San Leucio uit de achttiende eeuw en een zilveren monstrans te zien, een werk van Nicola de Guardiagrele (1418).

 

Van de vele kerken die Atessa kent bekijken we nu alleen nog de Santa Maria Immacolata della Cintura. In dit kleine kerkje, dat een bovenkerk en een onderkerk heeft, kun je terecht voor een cursus heiligen: de vele beelden van heiligen in de kerk zijn ter lering alle voorzien van bidprentjes en/of naambordjes. Achter het altaar is het domein van de Confraternità della Cintura, de blijkbaar actieve broederschap van de Madonna della Cintura, die behalve de heiligencursus ook het parochiefeest verzorgt. Alles ademt liefde en zorg voor de kerk en tradities. Ook andere kerken kennen zo’n broederschap. In Italië, vooral ook in Abruzzo, is een belangrijk deel van het sociale leven nog steeds gebaseerd op de kalender van de katholieke kerk, ongeacht of men gelooft of niet…

 

Iets buiten de bebouwde komt ligt langs de SP216 het Convento San Pasquale. Opvallend is meteen als je aankomt de nabootsing van de grot van Lourdes. Het klooster is blijkbaar de zetel van de caritasafdeling van de lokale kerk, te zien aan de posters, die mensen in nood uitnodigen voor een persoonlijk gesprek. Een andere poster doet vermoeden dat de kledinginzamelingsactie van dezelfde organisatie erg goed loopt.

 

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page