top of page

De borsten van nonnen in Guardiagrele


Le sise delle monache

Wat krijgen we nou? Pikante verhalen in Abruzzo? Het tegendeel is waar. Het gaat juist om zoetigheid!

‘ Le sise delle monache’ is de benaming die gegeven wordt aan een gebakje, dat beschouwd wordt als een van de specialiteiten van de stad Guardiagrele. Het is een zoete cake, gevuld met bakkersroom, en de vorm van drie ‘bobbels’ met poedersuiker erop.

Het is niet helemaal zeker waar het cakeje vandaan komt, maar het moet ergens eind 19e eeuw ontstaan zijn. Het verhaal gaat dat Giuseppe Palmerio het recept bedacht en het alleen aan zijn zoon doorgaf. Zo werd het recept, en daarmee ook de originele smaak, steeds van vader op zoon doorgegeven. Er zijn in Guardiagrele slechts twee patisserieën die ze maken.

De oorsprong van de naam is waarschijnlijk te danken aan de orde van de Clarissen, die zoetigheden maakten ter ere van Sint Agata. Een creatievere en pikantere verklaring wordt ook wel gezocht in de gewoonte van nonnen om een zakdoekje tussen hun borsten te doen, om de vrouwelijke rondingen te verbergen.

Het taartje wordt echter ook wel ‘ Tre Monti’ (‘Drie Bergen’) genoemd, refererend aan de drie bergtoppen van de Majella, die vanuit Guardiagrele te zien zijn: Murelle, Acquaviva en Focalone.

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page