top of page

Een heerlijk instrument: de chitarra

Een snaarinstrument in de keuken? Heel normaal in Abruzzo. Er wordt namelijk pasta mee gemaakt: de spaghetti alla chitarra of ook wel maccheroni alla chitarra genoemd, een populaire pastasoort in de Abruzzen, maar ook daarbuiten.

Voor de pasta wordt (gries)meel van harde tarwe gebruikt, ei en een snufje zout. Het deeg moet lang gekneed worden, een tijdje rusten en dan in vellen uitgerold. Vervolgens worden de vellen op de chitarra ('de gitaar') gelegd. Met de deegrol worden de vellen dan door de 'snaren' gedrukt, waardoor de spaghettivormige pasta ontstaat.

Meestal wordt de pasta geserveerd met een ragù, een tomatensaus met runder-, varkens- of lamsvlees of een mix daarvan. De gitaar geeft de pasta-slierten een vierkante vorm, met een dikte van 2 tot 3 mm, en maakt de pasta zo poreus, dat de saus waarmee de pasta geserveerd wordt er helemaal tegenaan plakt, waardoor de smaakbeleving geïntensiveerd wordt.

In dit filmpje kun je stap voor stap volgen hoe de gitaarpasta gemaakt wordt.

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page