top of page

Rode knoflook uit Sulmona – Aglio Rosso di Sulmona


De rode knoflook van Sulmona is wat men een ecotype noemt, een door de omgeving bepaalde vorm van een biologisch ras: de condities in het milieu bepalen voor een groot deel de smaak, kleur en andere kwaliteiten van deze knoflook, die daardoor uniek is in zijn soort. De rode knoflook wordt al eeuwen verbouwd in het gebied van de Valle Peligna rondom Sulmona. De eerste historische referenties in de literatuur gaan terug tot in de 19e eeuw.

Kenmerkend voor deze knoflook zijn de paars-rode teentjes. Ze hebben een scherpe, maar ook zoete smaak, die samen met een goede extra vergine olijfolie van eenvoudige ingrediënten als pasta en groente een koningsmaal maakt.

 

De scheuten die deze knoflook produceert, de zogenaamde zolle d’aglio, worden ongeveer een maand voordat de bollen geoogst worden afgesneden en vervolgens in de (voorjaars)keuken gebruikt, zoals in lamsgerechten of frittata’s.

 

Een ander kenmerk is dat aglio rosso maandenlang goed blijft (soms zelfs een heel jaar). Erg prettig, want zo heb je lang plezier van een hele streng. Tot slot bepaalt ook de vorm de kwaliteit: een kwalitatief goede rode knoflook uit Sulmona is mooi rond gebold, strak in het vel, met 8 tot 10 grote tenen aan de buitenkant en 3 tot 4 kleintjes van binnen. De perfecte grootte heeft een diameter van minstens 70 mm.

Het ‘Consorzio aglio rosso di Sulmona’ is een landbouwcoöperatie die zorg wil dragen voor de bescherming van dit ecotype, voor de kwaliteitsgarantie én voor de promotie van dit landelijk en zelfs internationaal befaamde streekproduct. Eén van de manieren waarop zij dat doen, is het organiseren van de verkiezing van Mister Aglio Rosso, die tijdens de traditionele Sagra dell’Aglio Rosso in juli wordt gehouden in het plaatsje Campo di Fano. Daarbij gaat het niet, zoals wellicht de titel doet vermoeden, om de producent, maar om het product…

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page