top of page

Over Heilige Jaren, heilige deuren en aflaten

Sante Maria di Collemaggio in l'Aquila

De stad l'Aquila en paus Celestinus V zijn voor altijd met elkaar verbonden. Toen Celestinus nog monnik was en Pietro del Morrone genoemd werd, liet hij in l'Aquila, na een droomverschijning van Maria, een kerk bouwen en aan haar wijden, de Santa Maria di Collemaggio. In die kerk werd hij op 29 augustus 1294 op zeer hoge leeftijd tot paus gekroond. In 1317 werd na zijn heiligverklaring zijn stoffelijk overschot naar zijn eigen kerk overgebracht.

Toen de Collemaggio in 2009 ernstig getroffen was door de aardbeving werden de resten van Celestinus, die vrijwel onbeschadigd uit de aardbeving waren gekomen, overgebracht naar de San Giuseppe Artigiano. Daar ligt hij in een kapel opgebaard.

 
Paus Celestinus V in de San Giuseppe Artigiano
Paus Celestinus V in de San Giuseppe Artigiano

 

In zijn allereerste bul beloofde de nieuwe paus Celestinus een volle aflaat (indulgentia plenaria) aan al degenen die de Santa Maria di Collemaggio in L'Aquila door de grote deur zouden binnengaan op de verjaardag van zijn pauskroning. Dat was nieuw. En het gebeurt nu na al die eeuwen nog steeds: ieder jaar wordt in L'Aquila op 28 augustus die deur, die nu heilig genoemd wordt, geopend en op 29 augustus weer gesloten. Pelgrims kunnen nog steeds die aflaat verdienen. Inmiddels gaat dit jaarlijkse kerkelijke hoogtepunt gepaard met een week lang feest in het kader van de ‘Perdonanza Celestiniana’.

De deuren van de S. Maria di Collemaggio die elk jaar op 28 augustus worden geopend en op 29 augustus weer worden gesloten. Bovenaan de houten deuren zelf zijn de woorden 'Porta Sancta' te lezen. In de originele bul werd de deur echter niet 'heilig' genoemd.​

 

Celestinus' opvolger, paus Bonifatius, was de eerste die in de katholieke kerk een Heilig Jaar instelde en daaraan de jubileumaflaat verbond. Dat was in 1300. Sindsdien zijn er ongeveer 27 Heilige Jaren geweest. De laatste was in 2000 onder paus Johannes Paulus II ter gelegenheid van de start van het derde millennium.

Traditioneel start het katholieke Heilig Jaar met de opening van de Heilige Deur van de Sint Pieter in Rome, die alleen bij deze gelegenheid wordt geopend. Een Heilig Jaar biedt gelovigen de kans om speciale aflaten te krijgen en absolutie te ontvangen voor zonden door te biechten. Het Jubeljaar, zoals het Heilig Jaar ook wordt genoemd, vindt zijn oorsprong in het joodse Jubeljaar.

Op 13 maart jl. heeft Paus Franciscus in Rome een ‘Heilig Jaar van vergevingsgezindheid en barmhartigheid’ aangekondigd. Het jaar start op 8 december 2015 en eindigt met het feest van Christus Koning, op 20 november 2016. De directe aanleiding, zo zei de paus, is de vijftigste verjaardag van het slot van het Tweede Vaticaans Concilie. Het Heilige Jaar is volgens paus Franciscus dan ook meteen een uitnodiging om het werk dat met het Tweede Vaticaans Concilie is begonnen voort te zetten. Een voorproef van wat dit 'Heilig Jaar van vergevingsgezindheid en barmhartigheid' ons gaat brengen kregen we vandaag te zien: klik hier

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page