top of page

De Sixtijnse kapel van majolica

De San Donato in Castelli (in de provincie van Teramo) heeft een opmerkelijk plafond, dat uniek is in het keramische erfgoed van Italië. Schrijver en kunstschilder Carlo Levi noemde de kerk niet voor niets 'de Sixtijnse kapel van majolica*'. Het plafond is geheel bedekt met maar liefst meer dan 800 beschilderde tegels, daterend uit 1615, 1616 en 1617. De afbeeldingen zijn zeer gevarieerd: familiewapens, apotropaia (onheil afwerende wezens), religieuze teksten en naturalistische en geometrische motieven. Het kunstwerk werd door de inwoners van Castelli geschonken uit devotie 'voor God en tevens voor de eeuwigdurende nagedachtenis van de heilige Maagd Maria'.

* Majolica is de naam voor een grof en bros soort keramiek met een bont gekleurde beschildering van glazuur.

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page