top of page

Pasen in de Abruzzen - 2

Met een historische trein naar Passiespelen (Passione Vivente) in Barrea

Op zaterdag 26 maart, Paaszaterdag, was het middeleeuwse stadje Barrea het decor van de uitvoering van de ‘ Passione Vivente’ (passiespelen), een van de meest tot de verbeelding sprekende evenementen die in de paastijd in de Abruzzen worden georganiseerd. Ik bezocht die passiespelen met vrienden, na een fantastische reis in een historische trein van Sulmona dwars door de bergen naar het nabij gelegen Alfedena Scontrone.

De naam Barrea komt uit het Latijnse ‘Vallis Regio’ (vallei van de koning). Dat werd vanzelf Varreja en vervolgens Barrea. Het stadje ligt tegen een berg die uitsteekt boven de kloof van de rivier de Sangro.

Door zijn ligging heeft het middeleeuwse stadje een fantastisch uitzicht over het naar de stad genoemde meer en over het natuurlijke amfitheater, dat gevormd wordt door enkele van de mooiste bergen van het Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise (PNALM). Het historische centrum ontwikkelde zich als versterkte burcht vanuit een klooster/fort, dat rond het jaar 1000 door benedictijnse monniken was gebouwd. De structuur van het stadje wordt gekenmerkt door een verdedigingsmuur, gevormd door huizen en het kasteel, dat met zijn twee torens de stad bewaakt. Via de enige twee ingangen – la Porta di Sopra (de bovenpoort) en la Porta di Sotto (de benedenpoort) – komt men in de historische stad en daarmee in een opeenvolging van steegjes en pleintjes, mooie plekjes en uitzichtpunten.

 

Klik op een foto om de diaserie met beschrijvingen te openen.

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page