top of page

Pasen in de Abruzzen - 1

Een Madonna die het op een rennen zet in Sulmona

Wie met Pasen in de Abruzzen is, moet eigenlijk de kans grijpen om in Sulmona iets bijzonders mee te maken. Daar vindt in de ochtend van Eerste Paasdag op het centrale plein, de Piazza Garibaldi, het jaarlijks evenement plaats van ‘La Madonna che scappa in piazza’ oftewel van ‘De Madonna die het op een rennen zet op het plein’, een interessant religieus ritueel, waarbij de wederopstanding van Christus wordt gevierd.

Het Paasfeest is in de christelijke kerk het belangrijkste feest in het liturgische jaar. Christenen vieren dan de kern van hun geloof, namelijk dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. In Sulmona wordt - zoals op veel plaatsen in traditioneel katholieke landen - op Goede Vrijdag, de dag waarop de kruisiging van Jezus wordt herdacht, eerst de Processie van de Gestorven Christus gehouden. Die wordt uitgevoerd door de Broederschap van de Heilige Drieëenheid (la Confraternita della Trinità). Het evenement op Eerste Paasdag, de dag van de verrijzenis, wordt echter uitgevoerd door de Broederschap van de Heilige Maagd van Loreto (la Confraternita di Santa Maria di Loreto), waarvan de leden duidelijk te herkennen zijn aan hun kleding: een groene cape over een lang wit hemd. Uit documenten in locale archieven blijkt dat het ritueel al van voor 1860 dateert. Het maakt deel uit van een hele reeks aan dit soort evenementen met Pasen die in heel Italië gehouden worden (we vinden vergelijkbare rituelen bijvoorbeeld al direct in de buurt van Sulmona, in de plaatsjes Spoltore, Introdacqua en Pratola Peligna). Die evenementen hebben allemaal hetzelfde centrale thema: de ontmoeting van de heilige Moeder Maria en haar verrezen Zoon. Daarbij worden de rollen gespeeld door levensgrote beelden van Maria, van de herrezen Christus en van een of meer heiligen (of engelen), die de boodschap van de wederopstanding aan de Maagd moeten brengen. Het bijzondere van het ritueel in Sulmona, hoewel niet uniek, is dat de Maagd begint te rennen, uit de treurmars ontsnapt, zodra ze haar verrezen Zoon ziet.

Klik op de foto's (alle afkomstig van Rete Abruzzo) voor een uitleg van de verschillende fases van het ritueel. Wie een kort filmverslag wil zien, klik hier.

RECENTE BERICHTEN
ZOEK OP TAGS
ZOEK OP CATEGORIE
bottom of page